Grindinio šildymo ir vandentiekio vamzdelių klojimas

Kadangi grindų paruošimą betonavimui atlikinėjome patys, kaikuriuos sprendimus priiminėjome vietoje “pagal faktą“.  Pvz, kad nereikėtų su peiliu pjaustyti polistirolo vandentiekio ir magistraliniams vamzdžiams – susimeistravom įrankį iš paprasto 65w lituoklio ir varinės storos vielos. Grioveliai gal taip greit nesidarė, tačiau darbas nepalyginimai švaresnis ir mielesnis.

Mane šiek tiek neramino, tik kolektoriaus dėžės plotis, ir vieta –  toje vietoje sienos ilgis tik ~110cm, tad reikėjo labai atsargiai daužyti blokelius, kad kaip įmanoma mažiau pažeisti sienos konstrukciją (kolektoriaus dėžė įsigilino per pusė blokelio storio).

Beje, dar kartą įsitikinau Ford C-max talpumu, į saloną sugebėjau sudėti nepažeistus  9  1000x1000x1000 polistirolo lapus 🙂

 

Nors vandentiekio vamzdelių tęstavimą visi atlkinėja prieš paklojant antrą polistirolo sluoksnį – aš tą atlikau tik jau sudėjus metalinį tinklą. Priežastis paprasta – nesandarumas vamzdeliuose galėjo būti nebent del gamyklinio broko, nes jokių sujungimų, po betonu pas mane nebus. Visus galus nuosekliai sujungiau į vientisą sistemą, ir su paprasta rankine pompa užpompavau iki ~ 5,5atmosferos. Per visą vakarą oro nuotekis buvo minimalus, ir aiškiai matėsi, kuriose vietose (per nepakankamai užverštus chamutus). Tačiau koks buvo nusivylimas, kai kitą rytą monometras rodė apvalų 0.  Palengvėjo tik pamačius, kad vonioj spaudimo neatlaikė vienas sujungimas, ir vamzdis tiesiog išsimovė iš šlangelės.

2016-04-22 20.15.11

2016-04-23 09.50.00

Visai vandentiekio ir šildymo sistemai naudojau Wavin produkciją  – tiesiog todėl, kad gavau labai geras kainas.

Magistraliniam  vamzdelis Pex/Al/PE  D25

Vandentiekio vamzdeliai Pex/AL/PE D16

Grindų šildymo vamzdelis daugiasluoksnis Polibutileno (PB). D20,Wavin  deklaruoja, kad PB vamdžiui vynioti naudoja specialia technologiją, dėl ko vamzdis nesiraito. Tai didžiausias melas!2016-04-13 21.02.23

Labai džiaugiuosi, kad su tėčiu nusprendėm pasibandyti kloti vamzdelį viduryje savaitės (po darbo),  išvyniojus ~15m, teko pasiduoti, nes  priekyje dar lauke ~70m, o vamzdis jau susimetė į didžiausią barzdą. Taigi po trumpos paieškos, savaitgaliui išsinuomojau specialų aparačiuką vamzdžiui vynioti. Ir tai buvo dar vienas labai geras sprendimas, nes  žinokit  600m vamzdį panešti galima tik dviese. Taip pat iš ten pat išsinuomojom presavimo įrankį ir kalibravimo įrankį Pex/AL.PE vamzdeliui.

 

Kadangi projektą jau buvo pabraižęs wavin projektuotojas,  jokių esminiu pakeitimų nedarėm. Pagal projektą, kontūrų ilgiai buvo nuo 58 iki 104m, tačiau kad ir kaip stengemės laikytis projekto,  praktiškai nuo kiekvieno kontūro sutaupydavom po ~5m, o    nuo trumpiausio (wc1 + wc2) kontūro susitaupė net 18m, ir kontūro ilgis gavosi lygiai 40m. Žinau, kad tai nėra gerai, tačiau net ir PB vamzdelis nesilanksto taip kompaktiškai, kaip pavaizduota projekte, o kuo patalpa mažesnė, tuo sunkiau  jo laikytis.

 

Paskutinėje nuotraukoje matoma dėžutė –  vamzdelių sujungimo vieta. Taip gavosi, kad mano turėtam rulone, radau pažeistą (suslėgtą/sutraiškytą vamzdelio vietą) dėl kurios teko  nuo vamzdžio galo nupjauti ~50m.2016-04-17 10.05.12

Dėja terminai spaudė ir laukti ilgai nenorėjom, tad su pardavėju radom kompromisą, ir tiesiog padarėm vamzdžio sujungimą (ps. linkas tik dėl nuotraukos),o visą sujungimą įdėjom į plastikinę dėžutę, kad būtų galima stebėti ar nėra kokių nors prasisunkimo požymių.

Na ir, žinoma, po visko dariau sandarumo testą su suslėgtu oru. Negaliu pasakyt, kad  rezultatu likau patenkintas,  nes užpurškus muilo tirpalo ant visų sujungimo vietų pasirodė tokie reikalai.. Jeigu užpresuojamas jungtis dar teoriškai įmanoma būtų pakeist, neįsivaizduoju, ką daryt su nesandarumu tarp surenkamo kolektoriaus modulių. Belieka viltis, kad kai orą pakeis vanduo, tų nesandarumų neliks.

 

Visiem vamzdeliam išvedžioti 2 žmonėm, darantiems tai pirmą kartą, užtruko visą savaitgalį (penktadienio vakaras + šeštadienis+ sekmadienis).

projektas

2016-04-17 17.05.59

 

 

19 komentarų “Grindinio šildymo ir vandentiekio vamzdelių klojimas

  1. Ne Xperto komentarai:
    1. Vamzdžių vynioklę galima pasidaryti iš kopėčių ar taip:
    Vyniojimas/a-namas
    2. Pardavėjų brėžiniais labai nepasitikėčiau – jiems svarbu kuo greičiau padaryt ir daugiau parduoti. 20cm apšiltinto namo centre – smarkiai per daug, o prie langų gali trūkti. Ne tragedija, gal ir nepajusit 😉 Bet koridorius bus per šiltas tikrai 😉
    Kitiems siūlyčiau formulę: 15cm prie langų, 30cm – kitur. Tuo labjau, kad kambario šonuose dažniausiai spintos ir sofkės stovi. Koridoriuje magistralinius vamzdžius siūlau izoliuoti.
    3. PB vamzdžius betonuoti reikia su slėgiu. Tai minusas. O pliusas kad lengviau vynioti. Nors… jei nereikia kas 10-20cm dėti, tai ir kiti vamzdžiai lengvai klojasi.

    Patinka

  2. Koks pas jus bus sildymo saltinis? Turiu pardavimui wavin sildymo automatika, su pavarom, laidiniais kambario davikliais, valdymo bloku ir lieciamu ekraneliu(kaip pas raituza), atiduosiu uz gera kaina

    Patinka

  3. Atgalinė nuoroda: Grindų betonavimas | Arturo ir Egles namas
  4. Įdomiai sugalvojo su Pompa sukelti slėgį vandentiekio vamzdynų. Gal galit plačiau aprašyti kokias detales naudojot pompą prijungiant prie vamzdyno? Iš foto nelabai matosi.

    Patinka

Parašykite komentarą