Priverstinis Rekuperacinis Vėdinimas

Šiais laikais statant naujus namus sau, o ne pardavimui, tikriausiai nieko nebestebina priverstinio vėdinimo sistema. Statant šiltą ir maksimaliai sandarų namą- neišvengiamas termoso efektas, t.y. rasoja langai, galimas pelėsis ir priplėkęs kvapas.

Vis dar gaji nuomonė, kad kam tas rekuperatorius- juk nesunku atidaryti langus, ir išvėdinti patalpas.  Vasarą tą galima padaryti be problemų, tačiau šaltuoju metų laiku (4-6 mėn per metus ), už lango yra žymiai šalčiau nei name- tad langų atidarymas tiesiog  eurų išmetimas pro langą.

Taip, tokia sistema yra ganėtinai brangi, ir sunku įsivertinti ar/kada atsipirks,  bet geras mikroklimatas kambariuose – tiesioginė įtaka šeimos sveikatai, tad nedaryti priverstinės ventiliacijos net nesvarsčiau.

Turint vėdinimo projektą, nesunku viską susirinkti ir susimontuoti pačiam. Tad tą ir padariau. Deja, tik įpusėjus darbus susizgribau, kad mano projekte blogai pažymėta išmetimo vieta į lauką (skylė jau senai buvo padaryta, medžiagos supirktos), pagal realų faktą, nebetilpo garso slopintuvas su kelnėm, tad teko improvizuoti ir daryti pakeitimus (ant kelnių atšakos dėti balninę atšaką).

 

Teko pasukti galvą kaip tvirtinant vamzdžius kuo mažiau “subadyti“ plėvelę. Tai sprendžiau, mano galva, labai efektyviu ir sąlyginai pigiu būdu – nusipirkau ruloną Bituminės juostos su folija, kuri skirta stogų sandarinimui ir ją susipjausčiau mažais gabaliukais. Prieš sukant samariezą užklijuoju bituminę juostelę ir tvirtinu kiaurai. Tokiu būdu bitumas ištrykšta ir užsisandarina pažeista plėvelės vieta. Tą pačią techniką naudojau ir tvirtinant gipso karkaso tympas.

Visus sujungimus, kurie buvo su gumine tarpine, sukau su skardvaržčiais ir apvyniodavau aliuminio juostele, balnines atšakas tepiau hermetiku ir užlipindavau aliuminio juostele.

Pačio rekuperatoriaus išpradžių neketinau, šiuo etapu, pirkti (garantija skaičiuojasi nuo įsigijimo datos), tačiau vėliau supratau, kad jei nori viską gražiai privesti, privalai patį įrenginį jau turėti pakabintą.

Abiems sanmazgam padariau dar vieną, nepriklausoma, ventiliaciją su kanaliniu ventiliatoriumi, kurį turėjom (teoriškai turėtų būti naudojamas, kai/jeigu rekuperatorius bus išjungtas – pvz vasarą).

Oro padavimo ir išmetimo vamzdžius iki pat rekuperatoriaus apšiltinau 5cm akmens vatos Dembliu.

Darbai užtruko ~3 savaites (dirbant darbo dienų vakarais ir savaitgaliais (įskaitant šventinę dieną ir dar papildomas 2 laisvas dienas 🙂 )

 

Rekuperatorius jau buvo paleistas pabandymui, kažkokių neigiamų dalykų nepastebėjau. Dabar jau žinau, kad prieš mažojo WC ištraukimo difuzorių, turėtų būti įrengta sklendė, tačiau  dabar perdarinėti nebeplanuoju, juolabiau kad ir tos sklendės yra tik teorinio reikalingumo, nes jos pasislepia po gipsu, ir absoliuti dauguma sklendžių prieš prisukant gipsa bus pilnai paliktos atidarytos.

Visa samata daugiau-mažiau gavosi tokia. Dėl projekto pakeitimo atsirado šiektiek papildomų dalių, tačiau šiektiek ir gražinau.

samata jpg

17 komentarų “Priverstinis Rekuperacinis Vėdinimas

  1. Neblogai judat į priekį ar šiais metais kelsitės? Beje, kas darė projektą ir kur užsakinėjot medžiagas?

    Patinka

  2. Sveiki, o kam reikalingod WC sklendes? Cia zinokit jusu bloga skaito ir dar nepradeje statybu zmones ir jiems ne viskas taip elementariai aisku, kaip jums:)

    Patinka

    • Sklendes teoriskai reikalingos, sureguliuoti srautus, siuo atveju, WC patalpoj sklende (pries istraukimo difuzoriu is mazojo wc), butų reikalinga tam, kad sumazinti istraukimo srautą is tos atsakos, kuri yra pati pirma priesais rekuperatoriu (teoriskai ten turetu buti smarkiausias istraukimas)

      Patinka

  3. Atgalinė nuoroda: SANDARUMO TESTAS | Arturo ir Eglės namas
  4. Sveiki,
    Norėjau pasiteirauti ar esat patenkinti pasirinktu rekuperatoriumi. Ar dirba jis ne per daug triukšmingai? taip pat domintų ar nesimaišo kvapai (tai yra ar nesijaučia kvapo iš Wc ) Ketiname įsigyti tokį patį, tad domintų jūsų atsiliepimai. Taip pat jei ne paslaptis kiek maždaug kainavo vien rekuperatorius? Ačiū už atsakymus.

    Patinka

    • Labas, Kolkas rekuperatorius buvo paleistas tik pasiziureti ar veikia. Kadangi dar negyvanam – negaliu pasakyti, ar viskas gerai. Del triuksmo, pas mane sustatyti visur triuksmo slopintuvai (tiek ant padavimo /ismetimo is lauko, tiek ant padavimo/ istraukimo i kambarius.. Rekuparatorius kainavo pigiau, nei atejus tiesiai i Amalva, cia jums padetu Raituzas.

      Patinka

      • Dėkui už greitą atsakymą. Dar norėjau paklausti, koks namuko aukštis, t.y. stogo aukštis ir koks mūro aukštis?

        Patinka

      • namo aukstis pas mane toks labai salyginis 🙂

        galiu pasakyti taip – kamino aukstis nuo pamato iki virsaus – 6.25m

        kadangi per istrizaine mano sklypo nuolydis ~1m. tai is paradines puses pas mane pamato matosi ~1m, sienos aukstis ~3.5m, stogo aukstis auksciausioj vietoj ( nuo medines perdangos) viduje nuo grindu iki lubu ~2.8m

        Patinka

    • Taip, teisingai. Atskiru ortakiu garai eina tiesiai i viena is kamino sachtu. Pries pat isejima stovi 3 greiciu ruck variklis, kuris valdosi is virtuveje esancio gartraukio (ten realiai palikta tik gartraukio deze). Ar esu patenkintas tuo? Kolkas negaliu vienareiksmiskai atsakyt. Akivaizdu kad tas variklis yra pergalingas, nes net zemiausias greitis uzvakumuoja nama normaliai, todel stengiames tuo metu bent jau mikro ventiliacija kazkuriame lange palikt (dazniausiai katilineje, nes tekedamas oras skleidzia svilpima). Kitas nemalonus dalykas paaiskejo tik pradejus gyvent. Gartraukio virs kamino pakelti kvapai uzsiurbiami atgal i nama pro katilines ventiliacija (isvesta taip pat per kamino ventiliacine sachta, taciau priesingoje kamino puseje), tokiu budu visi kvapai is virtuves atsiduria katilineje. Sia beda sprendziu tiesiog maksimaliai uzdarius katilines ventiliacijos groteles. Ateityje reikes paekspermentuot su OVR funkcija, arba reiks galvot apie kazkoki valdoma palildoma oro pritekejima kaitlentes zonoje

      Patinka

      • Tokio ats ir tikėjausi. Kažkuriam bloge jau skaičiau apie tokią patirtį kaip jūsų, dėl to, kad gartraukis per daug oro pašalina ir namuose krenta slėgis ir pan..įdomu, kodėl žmonės taip bijo tos penktos atšakos rekuperatoriuje…man šis klausimas labai aktualus, nes reikės tuoj priimti sprendimą, kuriuo keliu eiti 🙂

        Patinka

Parašykite komentarą